Likier pistacjowy z Sycylii: sprawdzony przepis

2021-03-29
Likier pistacjowy z Sycylii: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kremowy likier z pistacji z odrobiną cynamonu to idealny początek imprezy, albo pyszne zakończenie trudnego dnia.
łatwy
45 min
4

Likier pistacjowy o kremowej konsystencji jest odmianą zielonego likieru z Sycylii. Ma dobrze wyważony smak i ten cudowny, ulotny zapach pistacji, od którego robi się cieplej na sercu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. 

SKŁADNIKI

  • 100 gram pistacji naturalnych niesolonych
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml śmietanki
  • 500 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • oraz trochę dobrych chęci

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pistacje wrzucić do blendera i zmiksować z 1 łyżką cukru.
  • Przełożyć zmiksowane pistacje do słoja i zalać alkoholem. Słoik odstawić na tydzień w ciemne miejsce, gdzie światło nie ma dostępu.
  • Po 7 dniach wlać  do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i następnie ostudzić.
  • Nalew na pistacjach przecedzić, pistacje ponownie zalać alkoholem i zostawić na inne okazje. Nalew przefiltrować.
  • Do wystudzonej śmietanki wlać małymi porcjami nalew na pistacjach i wymieszać wszystko razem.
  • Rozlać do ładnych butelek. Butelki opisać.