Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej [sprawdzony przepis]

2021-03-31
piers-kurczaka-w-szynce-parmenskiej-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Szynka parmeńska dodaje mięsu kurczaka soczystości i ciekawego aromatu
łatwy
40 min
4

Pierś kurczaka  w szynce parmeńskiej to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Sprawdź, jak zrobić to danie krok po kroku!

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu
  • 60 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 kawałki z piersi kurczaka
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 4 plastry prosciutto
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nacinamy pierś kurczaka wzdłuż i robimy kieszeń. Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i do kieszeni wkładamy gałązki tymianku, zawijamy w szynkę parmeńską.
  • Mięso delikatnie smarujemy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony.
  • Do nagrzanego na 160 stopni piekarnika wstawiamy mięso (w naczyniu żaroodpornym). Pieczemy około 20 minut.
  • W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W misce mieszamy czosnek (starty na tarce), śmietanę, żółtka, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzony i jeszcze gorący polewamy śmietanowym sosem i dokładnie mieszamy, by ścięły się żółtka.
  • Kurczaka podajemy na makaronie, z sałatką z sezonowych warzyw i sosem winegret. Smacznego!