Torcik marchewkowy z powidłami: przepis na proste ciasto marchewkowe

2021-03-26
Ciasto marchewkowe z powidłami
Autor: pixabay.com Pyszny torcik marchewkowy.
łatwy
30 min
4

Ciasto marchewkowe z powidłami to doskonały przepis na smaczny i zdrowy deser. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego wygląda niezwykle efektownie. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 4 łyżki mielonych ziaren siemienia lnianego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • miąższ z wydrążonej laski wanilii
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wybrane bakalie
  • pokruszone orzechy do posypania brzegów ciasta
  • 6 łyżek powideł do ciasta i 3 łyżki powideł do posmarowania brzegów
  • lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, powyżej objętości ziaren i moczymy 15 minut.
  • Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, na końcu dodając bakalie. (Trochę powideł zostawiamy do posmarowania brzegów ciasta).
  • Masę wylewamy do formy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • Wierzch ciasta oblewamy białym lukrem, a boki cieniutko smarujemy powidłami i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami.