Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami - przepis bezmięsny

2021-03-29
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami - przepis bezmięsny
Autor: thinkstockphotos.com Bezmięsne gołąbki są pyszną alternatywą dla ciężkich dań obiadowych. 
łatwy
45 min
4

Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami to świetny bezmięsny przepis na rodzinny obiad. Kurki można zastąpić innymi dostępnymi w handlu grzybami: pieczarkami, boczniakami lub grzybami azjatyckimi. Zimą, można wykorzystać grzyby mrożone. Gołąbki z kurkami doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu. 

SKŁADNIKI

  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 100 g, czyli 1 woreczek ryżu
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 1/2 l bulionu grzybowego (np. z grzybowej kostki bulionowej)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty sparzyć, ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, cebulę i czosnek posiekać. 
  • Zeszklić cebulę i czosnek na maśle, dodać kurki i smażyć przez 3-4 minuty.
  • Do ugotowanego ryżu dodać cebulę razem z kurkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wszystko razem wymieszać. 
  • Farsz podzielić na 8 części. Na rozłożonym liściu ułożyć warstwę farszu. Zwinąć gołąbki. 
  • Gołąbki ułożyć w płaskim rondlu, wlać bulion grzybowy i dusić pod przykryciem przez 15-20 min.