Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku: sprawdzony przepis

2021-03-29
Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku - doskonały pomysł na oryginalne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Świeże grzyby można wykorzystać na wiele sposobów - na przykład przygotowując z nich zapiekankę po litewsku. Ta pyszna potrawa może stać się hitem na naszych stołach. Nieco zapomniana, ze starej książki kucharskiej, zdecydowanie zasługuje na uwagę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych grzybów mieszanych
  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag startego chleba razowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, z maślaków zdjąć skórkę. Umyć i pokroić w paski.
  • Cebulę drobno pokroić, usmażyć do złotego koloru, dodać grzyby  i dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając.
  • Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Następnie wymieszać z posiekaną natka pietruszki i jajkami startymi na tarce  o drobnych oczkach.
  • Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem, posypać starym chlebem.
  • Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC do zrumienienia wierzchu.
  • Podawać z ziemniakami i surówkami.
  •