Gołąbki w sosie pomidorowym - zawijane inaczej

2021-03-29
Gołąbki w sosie pomidorowym - zawijane inaczej
Autor: thinkstockphotos.com Gołąbki to ulubione danie starszych i młodszych.
łatwy
50 min
4

Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wszystkim. Pasują na co dzień i od święta. Czasem warto coś w nich zmienić, na przykład sposób zawijania. 

SKŁADNIKI

  • 8 dużych kapuścianych liści
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 łyżki tartej bułki lub 1 czerstwa, uprzednio namoczona
  • 1  cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty sparzyć. Szczypior zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu. 
  • Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, następnie cebulę przełożyć do miski.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć czosnek, dodać przecier pomidorowy, posolić i popieprzyć do smaku, zagotować.
  • Do mięsa dodać ostudzoną cebulę, ugotowany ryż, jajko, doprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. 
  • Mięso podzielić na 8 części, uformować kotlety, które ułożyć na środku kapuścianego liścia i zawijać, jak paczkę. Każdą paczuszkę zawiązać sparzonym szczypiorem. 
  • Gołąbki ułożyć w płaskim rondlu, zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu przez ok. 40 minut. W razie potrzeby sos uzupełniać gorącą wodą. 
  • Podawać po dwa gołąbki, obficie polane sosem.