Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis

2021-03-29
Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Królik duszony z grzybami jest  kruchy, ale nie suchy i pełen aromatu.
łatwy
40 min
4

Królik ze świeżymi grzybami i polentą (inaczej mamałygą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą) jest doskonałym daniem obiadowym dla wszystkich zdrowych, chorych, grubych i chudych. Mięso królika zalecane jest przede wszystkim dzieciom, seniorom, rekonwalescentom i osobom na diecie. Białko mięsa króliczego jest łatwiej przyswajalne, niż inne gatunki mięs. Jest też wyjątkowo chude. Smakosze cenią sobie delikatne, kruche mięso królicze. Ten przepis na duszonego królika z grzybami pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.  

SKŁADNIKI

  • 1 tuszka królicza wagi ok. 1 kg
  • 3 łyżki masła śmietankowego lub 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych (kurki, prawdziwki) lub uprzednio obgotowanych maślaków, koźlarzy, podgrzybków
  • 1 łyżeczka igieł rozmarynu oberwanych z gałązki liść laurowy
  • 3/4 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Królika pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go.
  • Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
  • Podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości.
  • Dodać grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika.
  • W razie potrzeby doprawić. Podawać z polentą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą.