Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]

2021-03-29
Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami
Autor: Shutterstock Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami - pomysł na obiad
średni
120 min
4

Przedstawiamy pomysł na pełen obiad: indyk nadziany morelami z kopytkami smażonymi ze świeżym rozmarynem. Do tego sałata. Lekko, smakowicie, pomysłowo.

Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym

Filet z kurczaka z morelami

Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 300 g suszonych moreli
  • 400 ml śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • gałązka rozmarynu
  • mix sałat
  • mix orzeszków sałatkowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z indyka nakłuj nożem. W miejsce nakłucia włóż opłukane suszone morele. Tak przygotowaną pierś posmaruj oliwą oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • Pierś włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć ją do piersi. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 200ºC, aż do momentu, gdy mięso i cebula mocno się zarumienią.
  • Powstały w trakcie pieczenia sos podlej śmietanką.
  • Przygotuj kopytka. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dodaj mąkę oraz jajko. Tak przygotowaną masę zagniataj, a następnie uformuj z niej kopytka. Gotuj je na wolnym ogniu w osolonej wcześniej wodzie. Gdy kopytka ostygną, podsmaż je na oliwie z dodatkiem rozmarynu.
  • Pierś z indyka podawaj z kopytkami oraz sałatą. Całość posyp prażonymi orzeszkami oraz sosem vinaigrette.