Ryż "a la Radziwiłł" - przepis na ryż z rydzami

2021-03-29
Ryż a la Radziwiłł - przepis na ryż z grzybami
Autor: Shutterstock Pyszne danie z grzybów.
łatwy
30 min
4

Dania z ryżu z grzybami, chociaż dzisiaj nie są już aż tak popularne, nadal smakują wyśmienicie. Dlatego też proponujemy coś specjalnego. Ryż z grzybami "a la Radziwiłł" Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 25 dag ryżu
  • 1/2 l wywaru z drobiu
  • 1/2 kg rydzów
  • 4 dag mąki
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż opłukać i ugotować w wywarze z drobiu.
  • Rydze oczyścić, umyć, usmażyć na maśle. Przestudzić.
  • Następnie należy roztrzepać jajka i wsypać mąkę na talerzyk.
  • Podsmażone rydze maczać w jajku, a potem w mące i usmażyć na złoty kolor.
  • Następnie należy wysmarować brytfankę masłem i przełożyć do niej połowę ryżu, na to ułożyć rydze i zasypać pozostałym ryżem.
  • Całość posypać żółtym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.