Łosoś na szparagach: przepis na zdrowy obiad

2023-04-28
Anna Olchowik
Łosoś na szparagach
Autor: Shutterstock Przepis na smaczny i zdrowy obiad.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Gotowany na parze łosoś ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to dobry pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź, jak go przygotować. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetu z łososia
  • pęczek szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • cytryna
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia pokrój na 4 części, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
  • Szparagom odłam twarde końcówki (białe trzeba obrać), ułóż w pojemniku do gotowania na parze.
  • Na warzywach połóż kawałki łososia i pomidorki.
  • Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Przełóż na półmisek, oprósz solą i pieprzem, skrop sosem z łyżki soku z cytryny wymieszanym z 2 łyżkami oliwy.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz też nasze inne przepisy na dania ze szparagami

Anna Olchowik