Panierowane kuleczki rybne

Panierowane kuleczki rybne

Panierowane kuleczki rybne z sosem z serka topionego to danie, które spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za rybą. Kuleczki rybne to świetny sposób na szybkie danie z ryby na obiad. Podajemy sposób przygotowania.

Składniki

  • 4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja

  • 2 jajka

  • 4-6 łyżek bułki tartej

  • Sól i pieprz do smaku

  • Mąka

  • Bułka tarta

  • Jajko do panierowania

  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

  • Olej do smażenia

  • 2 kostki 100 g serka topionego śmietankowego

  • 50 ml mleka

  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem.

  • Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa.

  • Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne).

  • Smażymy kulki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

  • Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.