Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą

2021-03-29
Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą
Autor: thinkstockphotos.com Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą
łatwy
30 min
4

Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą to bardzo smakowita propozycja na jarski obiad. My proponujemy zrobić go z dorszem. Możemy go podawać z chlebem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. A gdy nam zostanie na następny dzień, możemy go podać jako zupę.

SKŁADNIKI

  • 30 dag filetów z dorsza
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć papryką.
  • Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojoną kapustę i koncentrat pomidorowy, dolać czerwone wino i dusić ok. godziny.
  • Po tym czasie ułożyć na wierzchu filety z dorsza i dogotować gulasz pod przykryciem 10 minut. Przed podaniem zaprawić kwaśną śmietaną.