Gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku: przepis

2021-03-29
Gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku: przepis
Autor: Shutterstock Pyszny gulasz z grzybami.
łatwy
25 min
4

Gulasze to pyszne dania mięsno-warzywne. Nie sposób im się oprzeć, zwłaszcza, gdy do ich przygotowania używa się świeżych grzybów. Podajemy przepis na gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku. Sprawdź, jak go zrobić.

SKŁADNIKI

  • 50 dag kurczaka
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • 40 dag świeżych grzybów
  • 8 dag cebuli
  • 3 dag koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa myśliwska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami i mąką, a następnie zarumienić na ogniu, skropić wodą i dusić pod przykryciem.
  • Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dodać do mięsa i dusić jeszcze 10 minut.
  • Po upływie tego czasu dodać wino i przyprawy. Poddusić jeszcze chwilę.
  • Podawać z gorący z ziemniakami.