Oznaczenia na jajkach: jak je rozszyfrować? Wielkość, rodzaj chowu, pochodzenie jajek

Oznaczenia na jajkach: jak je rozszyfrować? Wielkość, rodzaj chowu, pochodzenie jajek

Oznaczenia na jajkach są różne i niekiedy dość skomplikowane. Jak je rozszyfrować? Jak sprawdzić z jakiego kraju pochodzi  jajko i jak hodowane były  kury, które je zniosły? Jajka to samo zdrowie - zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do budowy tkanek, z wyjątkiem witaminy C. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepsze! Tym bardziej, że od czasu do czasu wybuchają skandale związane z nieprawidłowym chowem kur niosek.

Najwartościowsze jest żółtko jajka - z dużą ilością witaminy A i witamin B1, B2, niacyny, B12 i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy: witaminy A, E i beta-karotenu. Wszystkie jajka sprzedawane w sklepach mają oznaczenia producenta - wspólne w całej Unii Europejskiej. Czego możesz się dowiedzieć z informacji na opakowaniu? Przede wszystkim danych o wielkości jaj, sposobie chowu oraz pochodzeniu - z jakiego kraju oraz kto jest producentem.

Wielkość jajek

Składniki

  • S – małe, o wadze poniżej 53 g,

  • M – średnie, o wadze 53-63 g,

  • L – duże, o wadze 63-73 g,

  • XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73 g.

Kod na opakowaniu: jakie informacje są w nim zawarte?

Kod na opakowaniu jajek ma postać: X-YY-AABBCCDD. Co znajduje się w poszczególnych częściach?

X oznacza sposób, w jaki hodowane są kury:

Składniki

  • 0 – ekologiczny,

  • 1 – wolnowybiegowy,

  • 2 – ściółkowy,

  • 3 – klatkowy.

AABBCCDD wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:

Składniki

  • AA – województwo,

  • BB – powiat,

  • CC – zakres działalności,

  • DD – kod firmy.

Najważniejsza informacją dla nas jest sposób chowu kur - wybieraj te oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny stwarza najbardziej odpowiednie warunki – kury spacerują na świeżym powietrzu, karmione są w naturalny sposób. Jajka od takich kur są zdrowe!

Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym (wszystkie kury trzymane są ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny).

Kupując jajka, zerknij też na ich wielkość - im większe jaja, tym większe prawdopodobieństwo, że kury były karmione w sposób daleki od naturalnego/ekologicznego, co przekłada się na walory odżywcze jajek.