Kompot z owoców róży: przepis na oryginalny kompot

2021-03-29
Kompot z owoców róży: przepis na oryginalny kompot
Autor: pixabay.com Kompot z dzikiej róży - czemu nie!
średni
60 min
4

Kompot z owoców dzikiej róży - brzmi to egzotycznie. Ale warto wykorzystać do przetworów owoce dzikiej róży, bo zawierają 30–40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Są też bogate w witaminy: A, B1, B2, E, K, a ponadto kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wydrylowanych i oczyszczonych owoców róży,
  • 40 dag cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 0,7 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować syrop z wody i cukru z dodatkiem soku z cytryny.
  • Wymyte owoce włożyć do słoików, zalać syropem.
  • Słoje zamknąć, pasteryzować w temperaturze 90 st. C przez 20 minut.
  • Potem szybko schłodzić.