Spaghetti z sosem pomidorowym: przepis na szybki i smaczny obiad!

2021-03-29
Spaghetti bolognese - najprostszy przepis
Autor: Shutterstock Spaghetti z sosem pomidorowym - pomysł na szybki obiad
łatwy
30 min
4

Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym - wykonanie tego dania nie jest trudne. Ważna są przyprawy. To dzięki nim włoska kuchnia jest tak aromatyczna. Jednak decydując się na spaghetti z sosem pomidorowym na chwilę trzeba zapomnieć o diecie, bo - nie ma się co oszukiwać - kalorii jest tutaj sporo.

Włoska kuchnia charakteryzuje się używaniem dużej ilości świeżych warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. Klasycznym dodatkiem do wielu potrwa jest także oliwa z oliwek i ser parmezan, bez których rodowity Włoch nie wyobraża sobie gotowania. Podając spaghetti nie zapomnij o tych aromatycznych dodatkach!

SKŁADNIKI

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • ząbki czosnku
  • pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ser parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wstaw wodę na makaron.
  • Jeśli  zamierzasz wykorzystać świeże pomidory - sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki
  • Czosnek obierz i pokrój drobno.
  • Wlej na patelnię oliwę z oliwek, podsmaż czosnek. Dodaj posiekaną drobno bazylię i pokrojone bardzo drobno pomidory, albo wlej pomidory z puszki. Pomieszaj składniki i duś ma małym ogniu ok. 15 minut.
  • Dodaj przyprawy i wymieszaj. W tym czasie ugotuj al dente makaron.
  • Odcedź makaron i wyłóż na dalej. Polej przygotowanym sosem pomidorowym. Udekoruj listkami bazylii i posyp startym na tarce parmezanem.