Pianki marshmallow - przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie

Pianki marshmallow - przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie

Pianki marshmallows to łakocie, które kochają nie tylko dzieci. Wszyscy miłośnicy (oprócz tych najmłodszych) tych słodkości wiedzą jednak, że gotowe pianki mashmallows mają w swoim składzie niezbyt pożądane substancje. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy sami zrobili sobie te cudowne słodycze - korzystając ze sprawdzonego przepisu szefa cukierni Miodowa.

Składniki

  • 3 białka

  • 250 g cukru

  • 40 g glukozy

  • 6 listków żelatyny

  • 250 ml soku z truskawek

Przygotowanie krok po kroku

  • Redukujemy sok do 85 ml, po czym dodajemy wcześniej namoczone w wodzie listki żelatyny.

  • W rondlu zagotować do 127 stopni: 175 g cukru, 100 ml wody, 40 g glukozy.

  • W międzyczasie ubijamy białka z resztą cukru do "soft peak".

  • Gdy syrop się zagotuje dodajemy wcześniej zredukowany sok z żelatyną i zaparzamy białka. Po czym ubijamy na średnich obrotach przez kolejne 10 minut.

  • Szprycujemy na blaszkę wysypaną cukrem pudrem ze skrobią ziemniaczaną (1:1).