Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w łatwy i tani sposób

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw w łatwy i tani sposób

Podpowiadamy jak łatwo i tanio pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw. Okazuje się, że jest domowy sposób, prosty i tani, by usunąć pestycydy z powierzchni warzyw i owoców. Od zarania dziejów między człowiekiem a szkodnikami trwa morderczy wyścig, kto zdąży zebrać, a tym samym zjeść więcej. Dzięki pestycydom, naturalnym i syntetycznym środkom ochrony roślin, ten wyścig od 100 lat wygrywają ludzie. Stosowanie pestycydów jest bezpieczne dla człowieka pod warunkiem, że przestrzegane są zasady ich stosowania zgodne z dobrą praktyką rolniczą. Nadmierne spożycie pestycydów zgromadzonych na powierzchni owoców i warzyw może prowadzić do ostrych lub przewlekłych zatruć. 

Co to są pestycydy?

Pestycydy do nie tylko syntetyczne, ale również naturalne (np. wyciąg z liści tytoniu) substancje owadobójcze i chwastobójcze używane do ochrony roślinnych upraw. Napar z liści tytoniu był stosowany jako oprysk przeciw mszycom już 200 lat temu. Pestycydy syntetyczne na stałe weszły do praktyki rolniczej pod koniec XIX w. Używanie pestycydów do ochrony roślin pozwoliło zwiększyć plony upraw rolnych i w większym stopniu zaspokoić gwałtownie rosnący w XX w. popyt na żywność. Dzięki pestycydom mamy więcej warzyw i owoców, a także więcej mleka, jajek i mięsa.

Szkodliwe działanie pestycydów 

Niestety stosowanie pestycydów w rolnictwie ma również negatywne skutki. Pestycydy zabijają wszystkie organizmy żywe, przebywające na obszarze ich stosowania. Zmyte przez deszcze pestycydy naruszają kruchą równowagę biologiczną gleby. 

Pestycydy są groźne dla zdrowia i życia człowieka. Szczególnie niebezpieczne są pestycydy owadobójcze zawierające związki fosforanoorganiczne oraz fungicydy rtęcioorganiczne. Pestycydy mogą uszkodzić układ nerwowy oraz układ oddechowy człowieka. Środki ochrony roślin mogą zaburzać pracę układu immunologicznego i hormonalnego, wpływają na rozrodczość człowieka. Dlatego osoby zawodowo zajmujących się opryskami, muszą unikać bezpośredniego kontaktu pestycydami, nosić odzież ochronną i używać masek.

Aby uniknąć zatruć u konsumentów stosuje się karencję spożycia warzyw i owoców. Karencja jest to okres, który musi upłynąć od zastosowania chemicznego środka ochrony roślin do czasu zbiorów lub przydatności do spożycia przez ludzi (dotyczy to szczególnie owoców). Okresy obowiązkowej karencji zapobiegają zatruciom pokarmowym.

Jednak dużo poważniejszy problem stanowi stałe kumulowanie się pestycydów w glebie, wodzie i organizmach żywych. Takie nagromadzenie pestycydów w organizmie człowieka może być chorobotwórcze, a nawet rakotwórcze. 

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Stosowane do oprysków pestycydy mają postać oleistą, aby nie spływały z deszczami do gleby i wód gruntowych. Pokrywają owoce cienką warstwą, niewidoczną i niewyczuwalną dla nas. Są to jednak związki chemiczne ulegające hydrolizie w środowisku wodnym. I tę cechę pestycydów możemy wykorzystać, aby prostymi, domowymi metodami zmyć je z powierzchni warzyw i owoców. 

Zacznijmy od tego, że do zmycia pestycydów z warzyw i owoców nie są potrzebne ani aerozole, ani specjalne płyny (z nieznanych nam powodów bardzo drogie), ani wyjątkowe substancje. Wystarczy staranne umycie warzyw i owoców dobrym detergentem i opłukanie pod bieżącą wodą. Jeśli jednak nie chcecie używać detergentów, to możecie pozbyć się pestycydów wykorzystując domowe metody. 

Aby pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw, potrzebne będą:

Składniki

  • miska,

  • woda,

  • ocet lub kwasek cytrynowy,

  • soda oczyszczona,

  • dobre chęci.

Krok 1

Zanurzamy owoce lub warzywa w wodzie o kwaśnym odczynie, czyli wodzie zakwaszonej. Do litra wody wlewamy pół szklanki zwykłego octu lub 3 łyżki kwasku cytrynowego. Wrzucamy owoce lub warzywa i pozostawiamy je na kilka minut. Dzięki temu pozbędziemy się bakterii, które pozostawili zbieracze. Owoce lub warzywa odsączamy.

Krok 2

Zanurzamy owoce lub warzywa w wodzie o odczynie zasadowym. Do litra wody dodajemy 1 łyżkę sody oczyszczonej. Jeśli owoce były spryskane pestycydami na powierzchni wody pojawi się tłusty film lub woda stanie się mętna. Pozostawiamy owoce lub warzywa w kąpieli zasadowej na kilka minut. 

Krok 3

Płuczemy owoce pod bieżącą wodą i gotowe. 

Niestety takie owoce jak maliny, jeżyny czy poziomki, nie lubią mycia. Nie lubią mycia także grzyby. 

Stężenie pestycydów w owocach i warzywach

Wyniki badań naukowych przeprowadzonych w latach 2007-2014 jednoznacznie wykazały, że najwyższe stężenia pestycydów znajdują się w zielonych roślinach liściastych, warzywach strączkowych, jabłkach i winogronach. Ponieważ trudno ograniczyć spożycie tych warzyw i owoców, warto zaopatrywać się u producentów rolnych stosujących zasady określone w dobrej praktyce rolniczej stosowania środków ochrony roślin. Tacy producenci nie tylko prowadzą opryski w bezpiecznych ilościach i w zalecanym czasie, ale także ściśle przestrzegają okresów karencji i prewencji, a każde użycie pestycydów odnotowują w specjalnie prowadzonej dokumentacji. 

Niestety pestycydów z wnętrza warzyw i owoców, które trafiły tam razem z wodą gruntową, nie da się usunąć. Dlatego tak ważne jest stosowanie pestycydów w sposób świadomy i zgodny z zasadami dobrej praktyki rolniczej.

Lista 15 warzyw i owoców o NAJNIŻSZYM stężeniu pestycydów

Warzywa i owoce, których lepiej nie jadać w zimie