Nabiał

Nabiał wszystkie porady

Grillowane pomidory z fetą i bazylią
Nabiał

Grillowane pomidory z fetą i bazylią

Grillowane pomidory z dodatkiem sera feta i świeżej bazylii to wspaniała  lekka przekąska z grilla. Nie ma nic pyszniejszego niż mięciutkie pomidory z grilla przyprawione aromatycznymi ziołami w połączeniu z wyrazistym smakiem serka! Wypróbuj ten sprawdzony przepis na przepyszne grillowane pomidory z fetą. 

Oznaczenia na jajkach: jak je rozszyfrować? Wielkość, rodzaj chowu, pochodzenie jajek
Nabiał

Oznaczenia na jajkach: jak je rozszyfrować? Wielkość, rodzaj chowu, pochodzenie jajek

Oznaczenia na jajkach są różne i niekiedy dość skomplikowane. Jak je rozszyfrować? Jak sprawdzić z jakiego kraju pochodzi  jajko i jak hodowane były  kury, które je zniosły? Jajka to samo zdrowie - zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do budowy tkanek, z wyjątkiem witaminy C. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać te najlepsze! Tym bardziej, że od czasu do czasu wybuchają skandale związane z nieprawidłowym chowem kur niosek.

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis
Nabiał

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami. Muffiny to jedno z tych dań, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe.

Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie
Nabiał

Multekrem, czyli świąteczna malina moroszka ze śmietaną i likierem Drambuie

Multekrem, czyli słynny norweski deser bożonarodzeniowy, to nic innego jak bita śmietana przełożona owocami maliny moroszki, niezwykle cenionego w Arktyce źródła witaminy C. Istnieje wiele odmian tego deseru. Niektóre gospodynie dodają jeszcze jedną warstwę z pokruszonych ciasteczek, inne dodatkowo ciasteczka nasączają alkoholem. Głównym bohaterem jest tu malina moroszka, bledsza kuzynka naszej hożej maliny, której owoce mają subtelny słodko-kwaśny smak. Więcej o malinie moroszce przeczytacie tutaj

Świąteczny charakter deseru podkreśla dodatek eleganckiego likieru Drambuie. Drambuie to szkocki likier na bazie whisky, z dodatkiem miodu wrzosowego oraz wyciągu z gałki muszkatołowej i szafranu. To właśnie dodatek szafranu nadaje Drambuie piękny złoty kolor. Likier pachnie aromatem leśnych kwiatów zmieszanych z ziołami, jego smak podkreśla subtelny akcent miodu. Zazwyczaj Drambuie podaje się mocno schłodzony lub z lodem. Drambuie stanowi podstawę niektórych koktajli. 

Strona 1 z 61