Bliny gryczane - sprawdzony przepis

2021-03-29
Joanna Anczura
bliny-gryczane-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Bliny gryczane to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej - na Zachodzie uznawana za jedną z najelegantszych przystawek, Bliny mozna podawać z kleksem kwaśnej śmietany  i kawiorem lub z łososiem i koperkiem.
średni
30 min
4

Bliny gryczane to idealne danie na ciepłą przekąskę, na obiad, a także na przyjęcie - klasycznie podaje się je z kieliszkiem zmrożonej wódki. Najlepsze są z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. Podajemy sprawdzony przepis na bliny.

Idealnym dodatkiem do blinów może być: Dip z łososia: przepis na super dodatek

Ciasto na bliny trzeba przyrządzić nieco wcześniej, ponieważ musi urosnąć. Wszystkie składniki warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, wtedy ciasto urośnie szybciej. Ważne: bliny będą smaczniejsze i bardziej puszyste, jeśli użyjemy świeżo zmielonej mąki (można np. samemu zmielić kaszę w młynku do kawy).

Bliny to smażone placki z ciasta przyrządzonego z dodatkiem drożdży. Charakterystyczny smak i ciemny kolor nadaje im mąka z kaszy gryczanej. Najlepsze są chrupiące, prosto z patelni, ale możesz też usmażyć całą partię i odgrzać je w piekarniku. Bliny gryczane podaje się z gęstą, kwaśną śmietaną, kawiorem, można też z wędzonym lub pieczonym łososiem.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ szklanki mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 30 g drożdży
  • ok. ½ l mleka
  • olej
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • kubek śmietany
  • słoiczek kawioru
  • 15 dag wędzonego lub pieczonego łososia, ewentualnie świeży koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wymieszać obydwie mąki i łyżeczkę soli. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
  • Mleko wlać do miski, wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, łyżkę oleju i roztarte drożdże. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno być lejące się), można dolać mleka.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
  • Na małej patelni rozgrzać olej. Wlać ciasto (na grubość ok. 1 cm), po chwili zmniejszyć płomień i przykryć patelnię (dzięki temu placek urośnie). Smażyć, aż wierzch placka się zetnie, przewrócić na drugą stronę, ewentualnie dolewając na spód kapkę oleju, dosmażyć.
  • Bliny podawać od razu lub podpiec usmażone w piekarniku. Dodatki podawać osobno lub przybrać bliny kleksem śmietany, łososiem albo kawiorem oraz gałązkami koperku.
Joanna Anczura