Dżem z boczku wędzonego [doskonała zakąska do piwa]

2021-03-29
Dżem z boczku wędzonego [doskonała zakąska do piwa]
Autor: Shutterstock Dżem z boczku wędzonego [doskonała zakąska do piwa]
łatwy
25 min
4

Brzmi zadziwiająco? Ale za to jak smakuje!!! Dżem z boczku wędzonego to wspaniała zakąska do piwa. Przepis idealny dla wszystkich amatorów boczku.

SKŁADNIKI

  • 500 g wędzonego boczku (bez skóry)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 40 ml octu (może być winny)
  • odrobina suszonego chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek kroimy w kostkę albo cienkie słupki, podsmażamy na patelni, aż do chrupkości. Odsączamy go z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Osuszony boczek przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy, musztardę i ocet i wszystko razem mieszamy, podsmażamy i redukujemy.
  • Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę chili. Przekładamy do słoiczków. Podajemy z chlebem lub krakersami i piwem.