Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa

2021-03-29
Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa
łatwy
30 min
4

To proste danie z kalafiora nadaje się na dodatek do drugich dań, ale także jako samodzielna przekąska imprezowa. Podawaj je z dobrym dipem.

Zobacz: Przepisy na dipy.

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • ostra papryka w proszku
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • 2-3 łyżki octu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miseczki, wbić jajka i wlać piwo. Wymieszać mikserem, aby uzyskać gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i papryką. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką o odstawić na pół godziny do zmacerowania. 
  • Kalafior oczyścić, opłukać i zanurzyć na kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Wyjąć, odsączyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do garnka z gorącą, posoloną wodą. Poczekać, aż woda zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5-8 min. Pilnować, by kalafior był ugotowany tylko na półtwardo. Odcedzić, przestudzić polewając go zimną wodą. Dokładnie odsączyć na sicie.
  • Ciasto rozmieszać. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście piwnym i smażyć na złoty kolor w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju. Usmażone różyczki przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z tłuszczu.