Kurki po góralsku: zapiekane z oscypkiem

2021-03-29
Kurki po góralsku: zapiekane z oscypkiem
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne, ale aromatyczne kurki świetnie komponują się z wyrazistym w smaku oscypkiem
łatwy
25 min
4

Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów rosnących w naszych lasach. W sezonie letnim na stole nie powinno zabraknąć potraw z tymi pysznymi grzybkami. Polecamy przepis na zapiekankę z kurek po góralsku, czyli z pysznym oscypkiem.

SKŁADNIKI

  • 25 dag kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany
  • mały oscypek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyść, opłucz, większe pokrój. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj kurki.
  • Smaż 5 minut, zalej śmietaną, po czym gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.
  • Oscypek zetrzyj na tarce, posyp kurki, zapiekaj w temperaturze 180ºC, aż ser się stopi.