Nóżki wieprzowe pieczone: pyszna przekąska do piwa

2021-03-29
Nóżki wieprzowe pieczone: pyszna przekąska do piwa
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone nóżki wieprzowe to zaskakująco pyszna przekąska na przykład do piwa. 
łatwy
20 min
4

Nóżki wieprzowe pieczone to pyszna przekąska do piwa. Pieczone nóżki będą smakowały wielbicielom kleistych skórek wieprzowych. To jedno z tych brudzących dań, które należy jeść palcami. Satysfakcja za to pełna. 

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki wieprzowe przednie
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki musztardy
  • 8 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opalone, ogolone i umyte nóżki wieprzowe umieścić w garnku z zimną wodą razem z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem w ziarnkach oraz 1 łyżeczką soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Oznacza to, że nóżki trzeba gotować tak długo, aż zaczną się rozpadać, a skóra się rozklei. Może to zająć ponad 2 godziny.
  • Z musztardy, roztartego czosnku i sosu sojowego przyrządzić marynatę.
  • Ugotowane nóżki posmarować marynatą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 40-50 minut, aż z wierzchu zbrązowieją.
  • Podawać do piwa, jako przekąskę.