Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę

2021-03-29
Aneta Kąkola
Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Gruszki w przecierze śliwkowym zawierają o wiele mniej cukru niż dżemy czy konfitury
średni
60 min
4

Gruszki w przecierze śliwkowym to wspaniały, gotowy deser zamknięty w słoikach na zimę. Ponadto wykorzystujemy dwa pyszne owoce sezonowe. Przecier można np. podać do budyniu waniliowego. Sprawdź, jak zrobić pyszne gruszki ze śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • sok z cytryny
  • 10 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyj, cienko obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Następnie blanszuj je przez 3 minuty we wrzątku zakwaszonym sokiem z cytryny. Dokładnie odcedzone gruszki ułóż w dobrze wyparzonych słoikach.
  • Śliwki po dokładnym umyciu przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Gotuj je w 1/2 szklanki wody, do smaku możesz dodać cukier.
  • Rozgotowane śliwki przetrzyj przez sito, a otrzymany przecier ponownie zagotuj i gorącym zalej gruszki.
  • Słoiki po zamknięciu pasteryzuj przez około 20 minut.
Aneta Kąkola