Kompot z agrestu na zimę: przepis

2023-06-30
Wiktoria Gałecka
Kompot z agrestu na zimę: przepis
Autor: Shutterstock Kompot z agrestu na zimę - idealny deser po obiedzie
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kompot z agrestu to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitości owoców. Szybki do przygotowania napój, o lekko kwaskowym smaku to idealny  dodatek do obiadu. Owoce agrestu z kompotu są z kolei świetnym dodatkiem do ciast.

SKŁADNIKI

  • 3 kg agrestu
  • 60-70 dag cukru
  • 1,5 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzały (ale twardy) agrest umyć, pozbawić szypułek i przebrać, usuwając owoce z plamkami. Owoce wsypać do słoików, prawie do pełna.
  • Z wody i cukru ugotować syrop, zalać gorącym owoce w słoikach do wysokości 1 cm od brzegu słoja. Zakręcić słoje wyparzonymi nakrętkami.
  • Wstawić słoje do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików i pasteryzować 15-20 minut od zagotowania się wody - na małym ogniu.
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Wiktoria Gałecka