Kapusta kiszona z burakami - przepis na zdrowie i urodę

2021-03-29
Kapusta kiszona z burakami - przepis na szybko
Autor: thinkstockphotos.com Kapusta kiszona z burakami nie tylko prezentuje się pieknie, ale przede wszystkim wybornie smakuje. 
łatwy
30 min
4

Kapusta kiszona z burakami to pomysł na zdrową i smaczną kiszonkę z wczesnej kapusty i buraków. Miodowa solana użyta do kiszenia, przyspiesza ten proces. Dlatego jest to produkt krótkotrwały, do szybkiego zjedzenia. Jeśli chcecie zachować ten smak na dłużej - niezbędne jest po zakiszeniu pasteryzowanie. Samodzielne zakiszenie warzyw sprawi wam radość, a ich orzeźwiający smak zachwyci waszych bliskich. Kapusta kiszona z burakami pasuje do wieprzowiny i wołowiny, zarówno pieczonych, jak i duszonych. 

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto jeść kiszonki

SKŁADNIKI

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 2 średnie buraki
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1 strączek suszonego chilli lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 łyżka rodzynek
  • marynata: 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę grubo poszatkować, buraki zetrzeć na tarce o grubych otworach.
  • W wyparzonym słoju z szerokim otworem lub kamiennym garnku układać warstwami naprzemiennie kapustę i buraki. Każdą warstwę uzupełnić przyprawami: pokruszonym listkiem laurowym, pieprzem, chilli oraz rodzynkami. Układać w słoju po 4 warstwy warzyw. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
  • Przygotować marynatę z gorącej wody, soli i miodu. Gorącą marynatą zalać warzywa.
  • Warzywa nakryć odpowiedniej średnicy spodkiem lub małym talerzykiem, który obciążyć słoikiem wypełnionym wodą. Ostawić na 5-6 dni. 
  • Tak przygotowane warzywa po 5-6 dnia można już jeść.