Sałatka z gruszki i ogórka z rukolą - przepis Lary Gessler na włoskie antipasti

2021-03-29
Lara Gessler
Sałatka z gruszki i ogórka z rukolą - przepis Lary Gessler na włoskie antipasti
Autor: Photostory Michał Pawlak Sałatka z ogórka i gruszki - idealne orzeźwiające zestawienie
łatwy
15 min
4

Gruszka i ogórek  - to ciut zaskakujące  zestawienie jest doskonałym dodatkiem do sałatki z rukoli. To propozycja Lary Gessler na włoskie antipasti, czyli przekąskę poprzedzającą właściwy posiłek. Kompozycję delikatnych smaków doskonale podkręcają prażone: orzeszki piniowe i ziarna kolendry. Warto spróbować! Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Martini,  prowadzonych przez Larę Gessler.

lara

lara

 Migawki z warsztatów

 

Warsztaty  kulinarne z Larą Gessler były  bardzo inspirujące - to propozycja organizacji przyjęcia na luzie. Gospodyni/gospodarz nie muszą się napinać, lecz zgromadzić pyszne składniki przekąsek, które przygotują wraz z gośćmi. Włoskie antipasti idealnie nadają się do tego celu. Antipasti, czyli drobne przekąski przed jedzeniem zasadniczego posiłku  doskonale smakują z aperitifami, które przygotowuje się między innymi z win typu wermut.

SKŁADNIKI

  • 1 ogórek
  • 1 gruszka (twardy gatunek)
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 3/4 łyżki ziaren kolendry
  • 1/2 pudełka malin (ok 120 g)
  • 200 g rukoli
  • 1/5 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól & pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka i gruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne. Wielkość kostki najlepiej dostosuj do rozmiaru naczynek, w których będziesz podawać sałatkę.
  • Umieść średniej wielkości patelnie na średnim ogniu. Wsyp na nią orzeszki pinii i nasiona kolendry. Mieszając je co jakiś czas poczekaj, aż poczujesz delikatny orzechowy aromat, a piniole się przyrumienią. Przesyp je do miseczki, żeby zapobiec dalszemu podgrzewaniu.
  • Do kielicha blendera wrzuć 15 malin, 1/5 szklanki octu balsamicznego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Zmiksuj na gładką masę.
  • W miseczce wymieszaj ogórka, gruszkę, orzeszki pinii i ziarna kolendry.
  • Na dno przygotowanych naczynek nałóż po łyżeczce dressingu malinowego. Wypełnij je do połowy rukolą. Pozostałą część naczynek wypełnij sałatką ogórkowo-gruszkową.
  • Polej dressingiem i ułóż świeże maliny.

Lara Gessler