Kotlety z makaronu. Co zrobić, kiedy zostaną kluski z obiadu?

2022-08-30
Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek
Autor: Shutterstock Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek
łatwy
20 min
4

Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.

Marnowanie żywności to nie tylko postępowanie nieekonomiczne, ale też nieekologiczne. Warto mieć w zanadrzu garść przepisów na dania z resztek, przygotowywane w duch zero waste. Tym bardziej, że rosnące koszty utrzymania i inflacja powinny nas zmusić do oszczędnego gospodarowania posiadanymi zasobami. A dania z resztek mogą naprawdę zaskoczyć zarówno prostotą wykonania, jak i niebanalnym smakiem.

Oprócz poniższego przepisu polecamy także:

Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

SKŁADNIKI

  • ok. 1 porcja ugotowanego makaronu
  • 1 cebula
  • 4 wędliny (szynki lub kiełbasy)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki żółtego sera startego na tarce
  • 1-2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (natki, koperku, szczypiorku)
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron lekko siekamy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby trochę zmiękły. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno wędlinę. Studzimy.
  • W misce mieszamy makaron z cebulą, papryką, wędliną, żółtym serem, rozkłóconymi jajami oraz zieleniną i przyprawami.
  • Z masy odrywamy porcje i formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?