Jak zrobić sok z aronii? Podajemy dobry przepis od babci
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Aronia to owoc o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, lecz nienadający się do jedzenia na surowo. Surowe owoce aronii są tak cierpkie i kwaśnie, że nie da się ich zjeść. Na szczęście można bez utraty cennych składników z powodzeniem przerobić na pyszne przetwory, na przykład sok. Jak zatem zrobić sok z aronii, którym będzie można krzepić się w zimowe wieczory? Podajemy dobry przepis na sok aroniowy. To prosta, ale sprawdzona receptura wg babci.
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
- 1,5 l wody
- 100 liści z wiśni lub 30-40 liści z czarnej porzeczki
- 2 dag kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka z grubym dnem wsypać umyte owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
- Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
- Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
- Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut.
Sprawdź też inne przepisy na przetwory z aronii!
Klasyczny dżem z aronii - przepis na przetwory z aronii
Aroniówka: nalewka z aronii na spirytusie [przepis]
Domowe wino z aronii [przepis na wino aroniowe]
Zobacz, jak zrobić sok w sokowniku