Sos musztardowy na ciepło do ryb

2021-03-29
Sos musztardowy na ciepło doryb
Autor: thinkstockphotos.com Sos musztardowy na ciepło do ryb
łatwy
12 min
4

Klasyczny sos do ryb na bazie białego wina - doskonały do podawania ryb przyrządzanych na parze, grillowanych lub pieczonych. Ryba z takim sosem od razu nabiera charakteru i wykwintności.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki wywaru z ryb
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 plasterek cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wywar z ryb, wino, musztardę i masło zagotować. Włożyć plasterek cytryny i jeszcze raz zagotować.
  • Rozmieszać żółtka z mąką i wodą, dodać do gotującego się sosu.
  • Następnie odstawić z ognia, doprawić solą. Sosem polać sandacza lub lina.