Duszone maślaki: przepis na danie z maślaków

Duszone maślaki
Autor: Shutterstock Świeżo zebrane maślaki można np. udusić.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Rosną przede wszystkim w sąsiedztwie sosen, więc po spacerze do sosnowego lasu możemy mieć pyszny obiad. Co zrobić z maślaków? Najprościej udusić świeżo zebrane i podać np. z ziemniakami. Podajemy łatwy przepis na duszone maślaki.

SKŁADNIKI

  • 30 dkg maślaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maślaki dokładnie oczyścić. Z kapeluszy usunąć brązową skórkę. Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki.
  • Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić przez pół godziny, często mieszając.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nie ma potrzeby podlewania grzybów wodą, ponieważ same puszczą sok. Tak przygotowane maślaki można podawać np. z ziemniakami jako danie obiadowe.
Jak zbierać grzyby?

GALERIA:Grzyby trujące podobne do jadalnych. Sprawdź koniecznie!

Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej