Przepis na zapiekane bakłażany z pomidorami i parmezanem

2021-11-04
zapiekane bakłażany
Autor: Shutterstock Zapiekane bakłażany.
łatwy
25 min
4

Zapiekane bakłażany z pomidorami i serem będą pysznym daniem na obiad lub kolację, a dzięki szczególnemu sposobowi przyrządzania, zachwycą również swoim wyglądem. Podajemy dobry przepis na oryginalnie podane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 2 małe bakłażany
  • 60 dag pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek parmezanu
  • 30 dag mozzarelli
  • 6 liści bazylii
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na 6 plastrów, uważając, aby nie przeciąć jednego z końców.
  • Powstałe plastry posolić. Po 30 minutach opłukać, wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C po 8 minut z każdej strony.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Pokroić, dodać posiekaną bazylię, sól i i pieprz.
  • Na blasze położyć bakłażany, w powstałe między plastrami szczeliny nakładać warstwę pomidorów, plastrów mozzarelli i tartego parmezanu. Całość posypać parmezanem.
  • Piec około 15 minut w temp. 200 st. C.
  • Podawać gorące.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?