Pulpety w sosie pieczarkowym - pyszne danie z mięsa indyka

Pulpety w sosie pieczarkowym - pyszne danie z mięsa indyka

Nie chcesz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu? Postaw na dania, które przygotowuje się błyskawicznie, na przykład pulpety. Oto sprawdzony przepis na mięsne pulpety w aromatycznym sosie pieczarkowym.

Składniki

  • pulpety:

  • 50 dag zmielonych piersi indyka

  • 2 torebki ryżu ( po 125 g)

  • 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)

  • średnia cebula, drobno posiekana

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • oliwa do smażenia

  • sól

  • sos pieczarkowy:

  • 5 średnich pieczarek, pokrojonych w plasterki

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • 2/3 szklanki bulionu

  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie (jeśli masz mrożoną - rozmroź ją wcześniej np. w kuchence mikrofalowej). Ugotowaną fasolkę przełóż do miski i przykryj, żeby nie wystygła.

  • Wymieszaj mięso, cebulę, natkę, dopraw solą i uformuj ok. 16 pulpecików. Na patelni rozgrzej oliwę (na średnim ogniu). Wrzuć pieczarki i smaż je, aż zmiękną.

  • Zdejmij z patelni pieczarki, a włóż pulpeciki. Smaż je przez ok. 3 minuty, często odwracając, aż się zrumienią. Dodaj pieczarki i tymianek, dopraw solą i pieprzem.

  • Dolej ¾ przygotowanego bulionu. Doprowadź do wrzenie i duś na małym ogniu przez 3 minuty. W pozostałym bulionie rozpuść skrobię kukurydzianą i dodaj do pulpetów.

  • Dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę, aż sos zgęstnieje. Serwuj np. z ryżem i przygotowaną wcześniej fasolką szparagową.