Zupa z kani à la flaczki: przepis jak zrobić flaczki z kani

Zupa z kani  à la flaczki: przepis jak zrobić flaczki z kani

Zupa z kani a′la flaczki to pyszne danie obiadowe z leśnych grzybów zwanych: czubajka kania lub po prostu kania. Pasuje również na ciepłą kolację. Flaczkami z kani mogą się rozkoszować wszyscy jarosze, a jeśli użyjecie bulionu warzywnego, również wegetarianie. Smak flaczków z kani nadają zupie takie same przyprawy, jakich używa się do przygotowania flaków wołowych. O ostatecznym smaku decydują sproszkowana papryka i imbir. Zupa z kani a′la flaczki będzie smakowała wam i waszym bliskim. Dzięki temu, że kanie mają sporo białka, jest to zupa odżywcza. Więcej o kani przeczytacie tutaj.

Składniki

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • 3-4 kapelusze kani średnicy talerzyka deserowego

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 strączek czerwonego chilli

  • czarny pieprz w ziarnach

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 2-3 ziarna jałowca

  • pół łyżeczki papryki

  • pół łyżeczki mielonego imbiru

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie krok po kroku

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pieprz i jałowiec w ziarnach oraz cały, lekko zmiażdżony strączek chilli. Smażyć 2-3 minuty.

  • Do garnka wrzucić posiekaną cebulę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę.

  • Do garnka dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć 2-3 minuty.

  • Wyjąć strączek chilli. Dodać pocięte w paski kapelusze kani. Smażyć 2-3 minuty. 

  • Dodać majeranek, paprykę i imbir, smażyć 30 sekund.

  • Wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.

  • Na koniec zupę ewentualnie osolić i popieprzyć. Dla wielbicieli pikantnych doznań dodać chilli pokrojoną w cienkie krążki. 

  • Podawać z pajdą świeżego chleba.