Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

2021-03-29
Zupa forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek
Autor: Shutterstock Zupa a la lubelski forszmak to sycące i pyszne danie.
łatwy
45 min
4

Zupa „forszmak” nawiązuje do dania jednogarnkowego z Lubelszczyzny. Zupa á la forszmak to świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Można w niej wykorzystać kawałki mięsa, kiełbasy, czy boczku. Można także dodać więcej warzyw. Nim jednak zaczniesz eksperymenty, wypróbuj klasyczny przepis na zupę w stylu chłopskim. 

Polecamy także: 

Forszmak lubelski: pyszne i sycące danie jednogarnkowe

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

Zupa "śmieciówka", czyli sycąca zupa z resztek i warzyw z puszki

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oleju podsmażyć cebulę dodać pokrojone w kostkę mięso.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, parówki, ogórki, smażyć na wolnym ogniu 5 minut. Dodać odsączoną kukurydzę.
  • Wlać około 1,5 litra wody, gotować na małym ogniu około 20 minut
  • Na maśle zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i chwilę gotować przyprawić i dodać przecier.