Zupa kalafiorowa z pomidorami

2021-03-29
Zupa kalafiorowa z pomidorami
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z kalafiorów i pomidorów jest bardzo popularna na wschodzie Polski. 
łatwy
30 min
4

Zupa kalafiorowa z pomidorami urozmaici wasz codzienny jadłospis. Jest pożywna i zdrowa. Dostarcza nam niezbędnych warzyw. Ta lekko kwaśna zupa smakuje dzieciom i dorosłym. Jest bardzo popularna we wschodnich regionach Polski. 

SKŁADNIKI

  • 60 dag kalafiora, czyli 1 mały lub kawałek dużego
  • 40 dag korpusów drobiowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek (wielkości pudełka od zapałek) selera
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 1/2 litra wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub przecier z 30 dag przesmażonych na maśle świeżych pomidorów
  • 1  łyżka masła i 1 płaska łyżki mąki na zasmażkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki, lub mniej, soli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować wywar z drobiowych korpusów i warzyw. Warzywa wyjąć i pokroić w plasterki.
  • Kalafiora podzielić na różyczki, grube łodygi pociąć w kostkę. Dodać do wywaru. 
  • Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy. Gotować ok. 10-15 min.
  • Gdy kalafior i ziemniaki są już miękkie, dodać łyżkę pasty pomidorowej lub przesmażone i przetarte pomidory. Zagotować
  • Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do zupy i zagotować.
  • Doprawić do smaku solą i cukrem.