Mięso z wolnowaru: wolno gotujemy mięso

2018-03-07 9:15

Wolne gotowanie (ang. Slow cooking) to metoda przyrządzania posiłków. Dania bardzo wolno gotuje się w temperaturze poniżej punktu wrzenia wody, wykorzystując specjalne urządzenia wolnowary. Wolno gotowane potrawy, szczególnie mięso, mają znaczenie więcej smaku. Wykorzystajmy wolne gotowanie z okazji Wielkanocy. Gotujmy wolniej, wolniej żyjmy. Polecamy także: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT  

Mięso z wolnowaru: wolno gotujemy mięso
Autor: Shutterstock Wolnowar Crock-Pot pozwala w niskiej temperaturze bardzo wolno gotować mięso, aby uzyskać więcej doskonałego smaku. 

Metoda znana jest od wieków i wysoko ceniona przez smakoszy. Kiedyś jako źródło umiarkowanego ciepła wykorzystywano gorący popiół lub piec z wygasającym paleniskiem. Dzisiaj wolno gotujemy w specjalnych urządzeniach - wolnowarach - takich jak Crock-Pot.  

Wolne gotowanie

Wolne gotowanie w zakresie temperatur 85-90°C sprawdza się przede wszystkim w przygotowaniu aromatycznego mięsa na święta i nie tylko. Niższa temperatura gotowania nie niszczy struktury mięsa. Pozwala ziołom i przyprawom przeniknąć w głąb mięsa, poprawiając jego smak. Ponieważ wolne gotowanie ogranicza parowanie potrawy, cały smak pozostaje wewnątrz.

Polecamy przepisy na Wielkanocny schab 10-minutowy  oraz  Soczysty rostbef z rozmarynem

Właściwie każdą potrawę tradycyjnie długo gotowaną lub duszoną można przygotować w urządzeniach Crock-Pot. Należy jedynie przestrzegać prostych zasad i reguł  gotowania w wolnowarze.

Polecamy  Jak gotować w wolnowarze: podstawowe zasady i przepisy

Metodą wolnego gotowania można przygotować wieprzową szynkę w coli, schab lub karmelizowany boczek. 

Polecamy przepisy Crock-Pot na Szynkę wieprzową w coli oraz Karmelizowany boczek

Ale także łopatkę. Po ugotowaniu mięso z łopatki rozpada się na soczyste włókna pełne autentycznego smaku, jak w przypadku pulled pork - szarpanej wieprzowiny.

Polecamy przepis na wyśmienitą Łopatkę wieprzową soczystą i kruchą

Metoda wolnego gotowania doskonale sprawdzi się w przypadku trudnych gatunków mięs, poprzerastanych tkanką łączną, które potrzebują długiej obróbki cieplnej. Takie dania jak duszona karkówka wołowa, czy osso buco z goleni wołowej wręcz wymagają długiego, powolnego gotowania w niskich temperaturach, aby mięso mogło uwolnić pełnię swojego smaku. 

Polecamy przepis na Włoską gicz cielęcą wolno gotowaną, czyli osso buco

Tak przygotowane dania można po wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje, szczelnie zamknąć i zamrozić, aby wykorzystać je wtedy, gdy będą nam potrzebne. 

Polecamy przepis na Tajskie curry wołowe