Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba

Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba
Autor: Shutterstock Grzane białe wino wygląda pięknie i smakuje obłędnie.
łatwy
10 min
4

Grzane wino to wymarzony trunek na długie zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale wprowadza też w błogi i spokojny nastrój. Zazwyczaj grzane wino przygotowujemy z wina czerwonego, ale ja polecam dziś nieco lżejszą, a równie dobrą, jeśli nie lepsza wersję, przygotowaną z wina białego z dodatkiem soku jabłkowego. Szklanka takiego wina, blask choinki i łagodna muzyka to trio dla mnie doskonałe.

SKŁADNIKI

  • 1 butelka białego wina
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • nieco skórki startej z cytryny
  • 2-3 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • odrobina cynamonu
  • kilka goździków
  • 2 ziarna kardamonu
  • 0,5 szklanki brandy lub calvadosu
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • Do dekoracji:
  • plastry owoców
  • laska cynamonu
  • migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zalej winem i sokiem jabłkowym i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Zdejmij z ognia i spróbuj, w razie potrzeby dosłodź.
  • Wlej brandy/calvados, wymieszaj. Przelej do szklanek, udekoruj wg uznania.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej