Nalewka fistaszkowa - przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych

2021-03-29
Nalewka fistaszkowa
Autor: Shutterstock Nalewka na orzeszkach ziemnych ma ciekawy smak i przyjemny aromat
łatwy
35 min
4

Nalewka fistaszkowa to przepyszny trunek o bardzo ciekawym smaku. Jest jak upragniony, słodki prezent na na czas słoty i zimna, idealny do sączenia w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Przez lekko wyczuwalny smak orzeszków ziemnych przebija się aromat przypraw korzennych i mandarynek, którym naprawdę trudno się oprzeć.

Polecamy również:

Nalewka migdałowa na winiaku: przepis na elegancką nalewkę

Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym

Nalewka waniliowa: przepis na nalewkę na wanilii

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki łuskanych fistaszków
  • 2 szklanki wódki
  • 2 szklanki spirytusu 70 proc.
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 laski cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 mandarynki
  • 1 szklankę cukru
  •  
  • Przygotuj również:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki, a orzeszki rozkrusz w blenderze.
  • Włóż do dużego słoja, dodaj przyprawy i cukier i zalej alkoholem.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, co jakiś czas potrząśnij słojem.
  • Po miesiącu nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.
  • Odstaw do sezonowania na pół roku w chłodne miejsce.