Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest  doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.

Składniki

  • 200 ml białek jaj, czyli ok. 6 sztuk

  • szczypta soli

  • 125 g masła

  • 180 g zwykłego cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 150 g mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 g maku, suchego i zmielonego

  • Do dekoracji: lukier, kandyzowane cytrusy

Przygotowanie krok po kroku

  • Białka o temperaturze pokojowej wlać do miski i ubijać ze szczyptą soli. Gdy piana już prawie sztywna dodać 3 łyżki cukru i ubijać dalej kilka chwil, aż będzie sztywna a cukier się rozpuści.

  • W drugiej misce utrzeć na puszystą masę miękkie masło z resztą cukru zwykłego i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

  • Ciasto powinno zacząć przypominać kruszonkę, więc miksując dalej dodać 1/3 piany. Gdy składniki się połączą dosypać resztę mąki, zakręcić jeszcze kilka razy i wyłączyć mikser.

  • Mieszając dalej szpatułką dołożyć resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie, ale starannie wmieszać. Na koniec dosypać suchy mak i wymieszać.

  • Formę do babki z kominem wysmarować cienko masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.

  • Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia. Ostudzoną babkę można polać lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami cytrusowymi.

Ocena: 2,9
Katalog potraw