Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut

Puszysta babka bez jajek, bez mleka, bez masła: łatwy przepis na ciasto w 15 minut
Autor: Shutterstock Nie możesz jeść jajek i mleka? Ta babeczka jest dla ciebie 
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ludzka kreatywność nie ma ograniczeń. Potrzebujesz ciasta bez jajek, bez mleka, bez masła? Oto łatwy przepis na szalone ciasto, które możesz zrobić i upiec w tym samym naczyniu lub szybko przelać go do formy i upiec. To ciasto przygotujesz w mniej niż 15 minut plus około 30 minut w piekarniku. Wypróbuj i ciesz się smakiem biszkoptu na sodzie oczyszczonej. 

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • forma o wymiarach 20 x 20 cm lub okrągła forma do babki o średnicy około 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.  Naczynie o wymiarach 20 x 20 cm posmaruj masłem. Będziemy w nim mieszać i piec ciasto. 
  • Możesz również ciasto wymieszać w misce i szybko przełożyć do posmarowanej masłem formy na babkę. 
  • Do przygotowanego naczynia dodaj  mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zamieszaj. 
  • Wykonaj 3 wgłębienia w suchych składnikach. Dwa wgłębienia powinny być małe. Jedno wgłębienie większe.
  • Wlej ocet i wanilię do każdego z dwóch mniejszych zagłębień. Do dużego zagłębienia wlej olej. 
  • Polej całość wodą i mieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolite ciasto. Jeśli mieszałaś ciasto w misce, to teraz przełóż je do formy na babkę.
  • Piecz na środkowym ruszcie piekarnika w 180°C przez 35 minut.
  • Pozwól ciastu przestygnąć, a potem oprósz go cukrem pudrem lub polukruj. 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej