Wielkanocna baba drożdżowa: przepis Kohersen MyCook
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Święta Wielkanocne są szczególne. Spędzone rodzinnie przy wielkanocnym stole cieszą wiosenną pogodą. To także doskonały czas na świąteczne gotowanie i wypieki. W święta, oprócz najważniejszych jajek nie może zabraknąć na stole wielkanocnej baby drożdżowej, która symbolizuje dostatek w kuchni. Z robotem Kohersen Mycook łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną. Wypróbuj przepis Sylwii Chrzanowskiej ambasadorki Kohersen Mycook
SKŁADNIKI
- 30 g drożdży
- 1 łyżka drobnego cukru
- 130 ml mleka
- 500 g mąki pszennej + mąka do oprószenia formy
- 100 g rodzynek
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła + łyżka masła do wysmarowania formy
- ulubione dodatki: kandyzowana skórka pomarańczy, skórka z cytryny, orzechy, pokrojone suszone morele
- lukier: 100 g cukru pudru + sok z ½ cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W naczyniu głównym umieść – drożdże, łyżkę cukru i wlej mleko. Lekko podgrzej – czas 2 minuty, temperatura 40°C, prędkość 1
- Rozczyn przelej do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem na około 20 minut)
- Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy nabiorą objętości, odcedź z wody
- W naczyniu miksującym załóż motylek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli – 45 sekund, prędkość 2
- Zdejmij motylek. Do utartych żółtek dodaj przesianą mąkę + rozczyn
- Włącz funkcję wyrabiania ciasta – czas 2 minuty
- Dodaj roztopione masło, wsyp rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i włącz ponownie wyrabianie ciasta – czas 2 minuty
- Formę na babę wysmaruj łyżką masła, oprósz mąką i wlej wyrobione ciasto
- Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce pod przykryciem (na około 40 minut)
- Piekarnik rozgrzej – temperatura 180°C
- Piecz babę 40 minut w temperaturze 180°C
- Wystudzoną babę polej lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny). Posyp ulubionymi dodatkami np. orzechami i suszonymi owocami