Wielkanocna baba drożdżowa: przepis Kohersen MyCook

2021-03-29
Sylwia Chrzanowska
Wielkanocna baba drożdżowa: przepis Kohersen MyCook
Autor: Shutterstock Wielkanocna baba drożdżowa z pomocnikiem Kohersen Mycook jest łatwa w przygotowaniu. 
łatwy
20 min
4

Święta Wielkanocne są szczególne. Spędzone rodzinnie przy wielkanocnym stole cieszą wiosenną pogodą. To także doskonały czas na świąteczne gotowanie i wypieki. W święta, oprócz najważniejszych jajek nie może zabraknąć na stole wielkanocnej baby drożdżowej, która symbolizuje dostatek w kuchni. Z robotem Kohersen Mycook łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną. Wypróbuj przepis Sylwii Chrzanowskiej ambasadorki Kohersen Mycook

SKŁADNIKI

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 130 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej + mąka do oprószenia formy
  • 100 g rodzynek
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła + łyżka masła do wysmarowania formy
  •  
  • ulubione dodatki: kandyzowana skórka pomarańczy, skórka z cytryny, orzechy, pokrojone suszone morele
  •  
  • lukier: 100 g cukru pudru + sok z ½ cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu głównym umieść – drożdże, łyżkę cukru i wlej mleko. Lekko podgrzej – czas 2 minuty, temperatura 40°C, prędkość 1
  • Rozczyn przelej do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem na około 20 minut)
  • Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy nabiorą objętości, odcedź z wody
  • W naczyniu miksującym załóż motylek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli – 45 sekund, prędkość 2
  • Zdejmij motylek. Do utartych żółtek dodaj przesianą mąkę + rozczyn
  • Włącz funkcję wyrabiania ciasta – czas 2 minuty
  • Dodaj roztopione masło, wsyp rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową i włącz ponownie wyrabianie ciasta – czas 2 minuty
  • Formę na babę wysmaruj łyżką masła, oprósz mąką i wlej wyrobione ciasto
  • Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce pod przykryciem (na około 40 minut)
  • Piekarnik rozgrzej – temperatura 180°C
  • Piecz babę 40 minut w temperaturze 180°C
  • Wystudzoną babę polej lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny). Posyp ulubionymi dodatkami np. orzechami i suszonymi owocami
Sylwia Chrzanowska