Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci

2022-06-08
Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci
Autor: Shutterstock Gotowy barszcz można przybrać dodatkowo usmażonymi pieczarkami
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole to pyszna zupa, który syci i rozgrzewa. Przygotowanie barszczu w stylu ukraińskim wymaga nieco zachodu, ale zapewniamy, że warto. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg porcji rosołowej z indyka
  • 3 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 ml przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/6 główki kapusty białej
  • 1 burak (pieczony lub gotowany)
  • 100 g pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porcję rosołową z indyka włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, około 40 minut.
  • W czasie gdy mięso się gotuje, przygotować warzywa, umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę, seler i paprykę pokroić drobno.
  • Kapustę zszatkować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Marchew i buraka pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Z gotowego bulionu wyjąć mięso, bulion posolić do smaku, dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu.
  • Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodać zszatkowaną kapustę i pieczarki oraz listek laurowy.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, marchew, selera, paprykę, smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Dodać buraka i przecier lub koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Uduszone warzywa dodać do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie spróbować, posolić i popieprzyć do smaku, doprawić sokiem z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.
Beszamel - Buraki

Galeria: Zupy z młodych buraków [botwinki, barszcze, chłodniki]: 7 przepisów + jeden specjalny