Bezowe jajka sadzone, czyli gniazdka z lemon curd
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Te sadzone jajka są słodkie i pachną cytryną. Fantastyczne bezowe gniazdka wypełnione porcją lemon curd wyglądają pięknie, a smakują obłędnie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 białka
- 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)
- 1 szklanka cukru
- 15 łyżek lemon curd
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.
- W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.
- Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.
- Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.
- Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.
- Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
- Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw kolistym ruchem od środka do zewnątrz wyciśnij spód o średnicy ok 5-6 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.
- Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.
- Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.
- Każde gniazdko wypełnij lemon curd.