Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem

Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem
Autor: Shutterstock Kapustki w szlafroczkach to oryginalna przekąska.
łatwy
10 min
4

Nie lubisz brukselki? Nie ważne! nie znosisz jej zapachu i konsystencji? Trudno. Mimo wszystko spróbuj tej wersji znienawidzonego warzywa. Brukselka upieczona w boczki z kropelką miodowej słodyczy smakuje znakomicie. Może to sposób by do swojej diety przemycić nieco tego jakże zdrowego warzywa.

SKŁADNIKI

  • 15 cienkich plastrów bekonu
  • 15 główek brukselki
  • 1-2 łyżki miodu gryczanego lub syropu klonowego
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselki umyć i osuszyć.
  • Plastry bekony rozłożyć na dużej desce do krojenia. Każdy z nich posmarować miodem lub syropem. Przyprawić solą i pieprzem.
  • W każdy plasterek bekony zawinąć jedną główkę kapustki. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  • Wierzch również posmarować miodem/syropem i przyprawić.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 20-25 minut. 
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej