Bułeczki drożdżowe z ziarnami: przepis na domowe bułki

2021-03-31
Archiwum Zdrowia
Bułeczki drożdżowe z ziarnami: przepis
Autor: Shutterstock Bułeczki drożdżowe z ziarnami to warto przygotować na weekendowe śniadanie.
łatwy
45 min
4

Bułeczki drożdżowe z ziarnami są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zawartość ziaren sezamu, słonecznika i dyni sprawia, że są również bardzo zdrowe.

SKŁADNIKI

  • 12 dag mąki owsianej (lub zmielonych płatków)
  • 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • po łyżeczce cukru, miodu, soli
  • po łyżce ziaren sezamu, słonecznika, dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozrób w letnim mleku, dodaj łyżkę mąki pszennej i cukru, odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
  • Mąkę pszenną i owsianą wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, miód, sól i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj łyżką, a potem wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  • Odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Z ciasta uformuj wałek, odcinaj po plastrze, formuj kulki.
  • Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem, wierzch posmaruj pędzelkiem wodą, posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość.
  • Upiecz w temperaturze 180°C.
Archiwum Zdrowia