Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!

2023-07-06
Ekstra bułeczki nadziewane pieczarkami - idealny sposób na czerstwe pieczywo!
Autor: Shutterstock Czerstwe bułeczki można zmienić w smakowitą przekąskę - nadziewając je pieczarkami
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Bułeczki nadziewane pieczarkami to super pomysł na danie za grosze, efektowne i smakowite. Idealne na imprezę lub rodzinną ciepłą kolację, pozwala także zagospodarować czerstwe pieczywo w duchu zero waste, czyli niemarnowania żywności.

SKŁADNIKI

  • 4 bułki kajzerki
  • 40 dag pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do posypania: drobno pokrojony szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z bułek odciąć wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usunąć miąższ (można go ususzyć i wykorzystać do zrobienia domowej tartej bułki).
  • Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć na dużym ogniu do zeszklenia.
  • Dodać pieczarki i mieszając smażyć na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać masło i natkę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Bułki napełnić tak przygotowanymi pieczarkami, posypać startym serem.
  • Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 10-12 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zajrzyj do galerii  i sprawdź, jakie przepisy na dania z pieczarkami są jeszcze popularne