Japońskie bułki mleczne: przepis na zaparzone ciasto drożdżowe

2021-03-29
Japońskie bułki mleczne: przepis na zaparzone ciasto drożdżowe
Autor: Shutterstock Japońskie bułeczki mleczne są puszyste i delikatne
łatwy
45 min
4

Japońskie bułki mleczne swoją puszystą konsystencję i delikatny smak zawdzięczają specjalnej metodzie. Część mąki przeznaczonej na bułki zostaje wcześniej zaparzona do postaci kluski, która podnosi smak ciasta. Oto sprytny przepis na zaparzone ciasto drożdżowe na doskonałe bułki mleczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Do zaparzenia:
  • 2 łyżki mąki pszennej (około 25 g)
  • 6 łyżek wody
  • Na bułki:
  • 300 g mąki pszennej ok. 2 szklanki plus 2 łyżki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (7 g)
  • 120 ml mleka, 1/2 szklanki
  • 30 g masła, 2 łyżki, stopione, ale nie gorące
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki drobnego cukru, około 42 g
  • 1 jajko
  • Na glazurę: 
  • 1 jajko (lekko ubite - nie będziesz potrzebować wszystkiego)
  • oraz forma keksówka o wymiarach  22x12 cm 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy zaparzyć część mąki, czyli zrobić coś w rodzaju kluski. Wlej wodę i wsyp mąkę do małego rondelka. Mieszaj, aż uzyskasz gładką mieszaninę bez grudek.
  • Teraz postaw rondelek na ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Mieszanina jest gotowa, gdy ślad łyżki na jej powierzchni nie zlewa się od razu. Ten rodzaj zaparzonej kluski zapewni wilgotność twojemu ciastu. Odstaw rondelek na bok do ostygnięcia.
  • Odmierz pozostałe składniki do dużej miski (mąka, drożdże, mleko, stopione masło, cukier, sól). Do schłodzonej kluski dodaj jajko i wymieszaj, a następnie wszystko razem dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie wyrabiaj w mikserze lub ręcznie na posypanej mąką powierzchni. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i lśniące, przenieś je do lekko natłuszczonej miski. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość - zajmie to około 1 godziny.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij go na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 5 części. Każdą część utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj na gruby placuszek, który zwiń w roladkę. 
  • Powtórz tę czynność z pozostałymi kawałkami ciasta, a następnie włóż wszystkie 5 bułeczek do natłuszczonej keksówki o wymiarach  22x12 cm lub nieco mniejszej.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż bułeczki dosięgną brzegów foremki. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Lekko ubij jajko i posmaruj wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem. 
  • Piec bułeczki przez 30 minut, aż się ładnie zrumienią.
  • Po wyjęciu pozwól bułkom stygnąć przez 20-30 minut, a dopiero potem bierz się do krojenia.