Puchate bułeczki twarogowe - pyszny patent na śniadanie

Puchate bułeczki twarogowe - pyszny patent na śniadanie
Autor: Shutterstock Puchate bułeczki twarogowe  najlepiej smakują z kubkiem gorącego kakao.
łatwy
40 min
4

Puchate bułeczki twarogowe to najlepsze weekendowe śniadanie. Smakują obłędnie zarówno same, jak i z dodatkami. Można posmarować je masłem, dżemem lub miodem, dzieciaki uwielbiają je z jadać z czekoladowym kremem. Świetne do porannej kawy, herbaty lub szklanki mleka.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki rozdrobnionego twarogu lub serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 1/2 pakowania cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 4 szklanki mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • cukier 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Wyrobić blenderem lub mikserem na jednolitą masę.
  • Sodę wymieszaj z octem i dodaj do masy twarogowej. NA koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto uformuj w podłużny wałek i podziel go na 24 kawałki, uformuj nieduże, okrągłe bułeczki.
  • Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
  • Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 25 minut. 
Beszamel - lukier, który nie spływa
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej